The Tyets

Tot just d’aquí a un mes, els The Tyets, el duo mataroní format per Xavier Coca i Oriol Ramon, donarà inici al seu debut internacional amb la gira europea del disc Èpic Solete. S’obriran pas a quatre de les capitals més importants d’Europa, passant per Brussel·les, Dublín, Londres i Copenhaguen.

Una gira que comença i acaba amb sold out

El seu ‘erasmus’ musical comença amb ni més ni menys que un sold out a la primera destinació, Brussel·les. Els acollirà la sala La Tricoterie el 6 de desembre. La segona parada del seu viatge serà a Dublín el 7 de desembre, on el pub The Bernard Shaw obrirà les portes a 140 assistents. I d’un dia per l’altre, de Dublin a Londres, actuaran a la sala Scala el 8 de desembre; en aquest cas acompanyats amb la Julieta com a artista convidada, amb què comparteixen el tema Clar que t’he trobat a faltar. Aquesta sala té una capacitat de públic més ambiciosa, 1.145 espectadors. Per posar fi a la seva aventura per Europa actuaran a la sala Indre By de Copenhaguen el 9 de desembre amb un altre sold out aconseguit en menys de 10 hores. Els preus de les entrades, així mateix, oscilen entre els 10 i els 30 euros.

Una “fumada” feta realitat

Que un grup consolidat com els The Tyets es plantegi una gira més enllà de les nostres fronteres no sembla una idea descabellada a dia d’avui, quan són un grup exitós i amb trajectòria. Tota aquesta història, però, neix de fa anys enrere després que Xavier Coca, un dels cantants del grup, fes el seu treball de final de grau l’any 2018 sobre com The Tyets podria arribar a actuar a Londres, concretament a la sala Scala. Cinc anys després, el pla que en aquell moment semblava una bogeria es pot fer realitat i no només a la capital anglesa.

Internacionalitzant la música urbana en català

La gira europea dels The Tyets es farà possible gràcies a diferents organitzacions que volen donar espai a la cultura catalana al món. El concert de Londres l’organitza Bona Gents, una iniciativa creada per dos catalans residents al Regne Unit, Oriol Vidal i Benet Aragay, que vol ser el punt d’accés per fer-hi arribar el panorama musical català. Una part dels beneficis es destinaran a l’Escola Catalana de Londres.

Alguns casals catalans, associacions de catalans residents fora de Catalunya, han estat també impulsors de concerts d’aquesta gira. És el cas del casal català de Brussel·les i el casal català d’Irlanda.

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por THE TYETS (@thetyets)

Èxit i consolidació

El grup del Maresme travessa un moment d’èxit i reconeixement destacat. Amb el seu disc Èpic solete han fet ballar a tot Catalunya passant per les festes majors amb cançons com Desembre, De l’1 al què o El Tonteo amb col·laboració de la Mushkaa. El hit que ho ha petat més ha estat, però, ha estat Coti x Coti, la mescla de reggaeton amb sardana que ja acumula més de 17 milions de reproduccions a Spotify i que és mereixedora d’un Disc de Platí.