La família sabadellenca 31 FAM presenta el seu quart treball discogràfic X si ens veiem en una altra vida. En una entrevista recent, el grup ha definit el títol del disc com “la idea de llegat”, afirmant que, “si en una altra vida ens tornéssim a trobar, amb qualsevol persona, aquest seria l’àlbum que ensenyaria per presentar-me“. En aquest nou recull de 14 temes la banda explora els seus límits amb sons nous, però sense perdre l’essència que els caracteritza.

L’àlbum s’obre amb Septiembre, el single més comercial i catchy, en què no hi falten les habituals referències futbolístiques. Frases com la de “morenito i guapetón com si fos Kun Agüero” poden trobar-se amanint tot l’àlbum, però en aquest cas la barra funciona per donar peu a un conjunt memorable. L’àlbum continua aleshores amb Pacte de família, on la banda s’uneix a un dels pares de l’urbà en català; Good Jan (PAWN GANG). La col·laboració, publicada ara fa un mes, suposa un gir de guió en la sonoritat habitual del grup, que incorpora un element original com la mandolina.

El grup sabadellenc 31 FAM
Signes d’identitat

A Cubalitrus, la FAM recupera el culte a l’alcohol de Valentina i substitueix el “roncola al got” per “un parell de cubalitrus” amb un so, això sí, bastant diferent, i que podríem assimilar en part al d’A la meva Vera. L’encert més gran del CD és el segon single AL CANTU, que aconsegueix combinar a la perfecció la melodia electrònica amb la lletra, que alaben un individualisme a l’americana més propi del rap i els gèneres llatins. Probablement el millor exemple sigui el de “és ella qui vol tornar a xingar amb mi, amb tu li pilla son”. Aquesta dinàmica continua amb A 500, tema íntegrament en castellà, en què veiem la versió purament reggaetonera de la família, ideal per perrejar. A OBSESIONADO i a HENNY, 31 FAM recupera la seva versió més clàssica amb la ironia que els caracteritza: “dos avemarías, no té res de santa. Estic fent un fricandó, puta, no em posis presses“.

Un cop sobre la taula

Tot bon àlbum ha de tenir una balada; un tema que es desmarqui dels ritmes més animats i evoqui certa nostàlgia. A la meva Vera i Et camelo si tu em mires ho són. Tot i que no superen el nivell de Balada 17, ens regalen barres tan bones com “sé que la iaia quan el sol pon segur que pensa: Avui l’avi es posa guapo per mi“. A SPAVILA, pares i filla musical, 31 FAM i Mushkaa, s’uneixen en un tema perfecte pel fronteo, però amb lletra melancòlica.

El millor sempre s’ha de deixar pel final i els sis integrants de la banda ho saben, perquè no hi ha cançó que defineixi millor el catalano-centrisme patriòtic de 31 FAM que PER LA BONA GENT. No tenen cap problema en afirmar que han “fet més per la nostra llengua que el puto president”, i que “aquí està la gent del Barça en el bareto i la bandera amb quatre barres”. La gira de presentació de X si ens veiem en una altra vida començarà el 25 de novembre al Sant Jordi Club, en el marc del festival Cruïlla Tardor.