Ja sumen més de 100.000 reproduccions a les plataformes digitals. ‘Van Gogh’, de IZZKID i dani6ix, ha posat al mapa un duo que ha aconseguit, en qüestió de setmanes, posicionar-se al Top 10 Virals d’Espanya a Spotify.

Una mica de context

El cantant IZZKID es va donar a conèixer el 2020 amb el single Too Much, una cançó en castellà sobre l’amor amb ritmes clàssics i retocs electrònics. Des d’aleshores ha anat creant temes com 21  o Me Pregunto, però no ha estat fins aquest any que ha començat a produir íntegrament en català, amb el llançament d’Oxitocina de la mà de dani6ix.

D’aquesta manera, el tàndem català ha començat a marcar una línia ben definida entre el reggaeton melancòlic i les balades amb autotune, que ha acabat de consolidar-se amb el seu àlbum Stem Vius! (2023). Van Gogh, però, ha estat tot un fenomen localitzat, que els ha fet passar d’uns 2.000 oients a Spotify a més de 24.000.

Top 10 Virals Espanya, amb Van Gogh al desè lloc
Top 10 Virals a Spotify (20/10/2023)
Un tema transcendent

A través de la gastronomia i el futbol, passant pel ‘Coti Coti’ i la sardana, el catalanisme esdevé un eix central en la redefinició del gènere. Al propi videoclip es poden veure elements com el pa amb tomàquet o el porró de vi, així com les samarretes del Barça d’Ibrahimović i Gerard Piqué. Alguns versos com ‘remarcaré totes les teves virtuts fins que tornis a creure-t’ho’, però, ja s’encarreguen de portar Van Gogh més enllà, tractant qüestions com l’art, l’alegria o l’amor.

Des que Van Gogh es va publicar, cada vegada es mostra més i més interès en qui, ara per ara, sembla un dels grans artistes emergents al panorama nacional.