Ha arribat el dia: després del llençament de diversos senzills, dos EPs i un projecte compartit amb en Galgo Lento, l’Ariox estrena el seu primer projecte de llarga duració en solitari: Ariox is super sad un projecte, això sí, prou allunyat dels seus anteriors, tant a nivell sonor com a l’estètica que la cardedeuenca ens presenta.

Tal com vàrem poder escoltar en els seus dos primers avançaments del disc NS ON EM PORTA i TANT DE TEMPS, l’àlbum es caracteritza per tres eixos que en vertebren la sonoritat: uns beats electrònics amb fortes influències urbanes i de bedroom pop (i fins i tot de sonoritats pròpies de la PC music), l’ús marcat d’efectes sonors per a distorsionar la veu, i lletres que fan honor al títol del disc, les quals són tristes i melancòliques.

Influències diverses

El projecte es presenta amb una gran diversitat musical que, alhora, és coherent en la seva estrucutura, fent molt recomenable la seva escolta d’inici a fi. Podem apreciar una gran influència sonora de projectes que ara mateix destaquen al panorama musical espanyol, tals com Ralphie Choo o Natalia Lacunza, i d’artistes internacionals com Fred Again o Finneas.

Aquest projecte ha estat cuinat a foc lent, sortint després d’un any de treballar, inicialment des de la seva habitació, i de la mateixa manera que artistes com Billie Eilish, fins a la seva grabació a l’estudi. També podem trobar referències estètiques i sonores de les dues col·laboradores de l’àlbum, Maria Hein i Julieta. El tema TU I JO, en què compta amb una intro de la pròpia Maria cantant part de NS ON EM PORTA, és un dels que s’emmarquen més en les sonoritats urbanes de l’àlbum, el qual fusiona ambdues a la perfecció i que, a més, podriem definir com un reggaeton per ballar-ho i plorar-ho a la discoteca.

Pel que fa al tema que comparteix amb la Julieta, NO ÉS AMOR, el qual comença amb la pròpia Julieta interpolant la seva introducció de Trenca’m el cor, tractant el desamor gairebé com una continuació d’aquest, ja que tracta aquest tema des d’una perspectiva on tant l’Ariox com la Julieta han superat aquesta emoció.

“I on han anat, totes les coses que mai han passat”

Emocions a flor de pell

L’Ariox ha volgut referir-se al projecte com un desequilibri artístic, tal com va descruire l’escriptor i físic Jorge Wagensberg. El tema AUTOS DE COCHE CON SOFIA, segons la pròpia creadora, és el que millor representa aquest desequilibri en tots els sentits, amb origen a un vídeo grabat en un parc d’atraccions al 2023. Els beats del tema en certs punts poden recordar a la perfecció a cotxes xocant en aquesta atracció, on a nivell líric l’Ariox s’obre en canal, evolucionant ràpidament i mostrant aquest desequilibri, des de parts més tranquiles fins a parts amb beats potents d’hyperpop.

Pel que fa als temes més romàntics de l’àlbum, destaquen COM T’HO DIC AMOR i ANGEL, que perfectament podrien anar emparellats pels sons angelicals i prou diferenciades dels altres temes del disc.

Els highlights de l’àlbum

Des de El Panorama destaquem el primer senzill NS ON EM PORTA, un tema que representa a la perfecció el que podrem trobar com a oients d’aquest projecte, canvis entre moments més lentes i més electrònics mentre s’expliquen parts del seu procés de desamor; DESSSTROSSSADA PER UN MAL D’AMORS, amb una instrumental que enamora des de la primera escolta, el qual defineix a la perfecció la primera meitat del disc; i el tema que tanca l’àlbum i dona nom al projecte, ARIOX IS SUPER SAD.  En aquest, l’artista s’enquinça i ens ofereix un tema amb sonoritats potents i pròpies d’un tema hyperpop que bé ens podrien recordar a Charli XCX.

Esperem amb ganes la seva presentació en directe aquest proper 16 de febrer a la sala Heliogàbal de Barcelona.

Valoració:

★★★★  sobre  ★★★★★