Els Catarres han refet Jenifer, el seu gran himne,. I ho han fet de la mà d’un dels grups urbans amb més projecció del país, els Figa Flawas. Dotze anys després de la publicació d’un dels himnes moderns de Catalunya i en el marc de les celebracions pel desè aniversari, el grup d’Aiguafreda ha adaptat la cançó a sons de reggaeton i trap i ha actualitzat el concepte de catalanitat després d’una dècada de procés.

Sense deixar de banda Els Segadors com a politò del mòbil o la senyera al balcó, la banda hi ha afegit referències al referèndum de l’1 d’octubre, a les manifestacions d’Urquinaona i Via Laietana i al pòdcast La Sotana, entre moltes d’altres.

No ha faltat tampoc la ‘revenja‘ per la dedicatòria que els va fer Alizz a la cançó Que pasa nen, en què els acusava de ser “elit cultural” i parlava de “la Jeni anant de xula vacil·lant Els Catarres” mentre es bantava de portar “tres Grammys a l’any” al Baix Llobregat. En resposta, els Catarres i els Figa Flawas els han dit que “jo no guanyo Grammys perquè canto en català” i “no em vacil·lis amb elits culturals“.

La portada de la nova 'Jenifer' dels Catarres i dels Figa Flawas
La portada de la nova ‘Jenifer’ dels Catarres i dels Figa Flawas
Parlar de ‘Jenifer’ és parlar dels Catarres

La cançó original de Jenifer va ser el motiu pel qual molta gent va començar a conèixer Els Catarres. Les xifres parlen per si soles: 6,7 milions de reproduccions a Spotify, 7 milions a Youtube, havent-se viralitzat a TikTok de forma orgànica i formant part de l’imaginari del cançoner popular català, trobem una cançó que segueix vigent i que segueix sent peça clau del repertori habitual del directe de la banda. Un èxit rotund que els va catapultar a la fama del pop.

Els Catarres van iniciar fa un parell d’anys la celebració del desè aniversari amb la publicació d’una biografia escrita per Jordi Basté (conductor del programa líder de la ràdio catalana El món a RAC1) i publicada per Penguin Random House. Després d’una gira per Catalunya, el País Valencià i les Balears, la festa acabarà amb 4 concerts seguits els dies 22, 23, 24 i 25 de novembre a la Sala Apolo de Barcelona, un per cadascun dels discos editats fins a dia d’avui, tots ells amb entrades exhaurides des del mes de juny.