Aquest diumenge 3 de desembre de 2023, ha sortit a la venda el Disc de la Marató en edició física i en format digital a través d’iTunes Apple, aquest any enfocat per primera vegada en la salut sexual i reproductiva.

Què és la salut sexual i reproductiva?

La salut sexual i reproductiva és un àmbit molt ampli que engloba: relacions sexuals de forma saludable, malalties de transmissió sexual i prevenció a embarassos no desitjats.L’objectiu d’aquest any és sensibilitzar, principalment als joves més desinformats i aconseguir visibilitzar problemes sexuals i de reproducció, que majoritàriament han estat afectant les dones i no s’han contemplat prou al llarg dels anys. 

La marató d’enguany no només vol fomentar relacions sexuals sanes, equitatives i respectuoses sinó que més enllà d’educar en la sexualitat, vol cobrir tot el procés des de la prevenció fins al tractament de les malalties sexuals fruit d’aquesta mancança prèvia que la societat ha fomentat amb el tema sexe sent convertint-lo en un tema tabú. 

El mític disc de la marató

Aquest any no només destaca per tenir les cançons digitalitzades sinó que es diferencia per la varietat de gèneres musicals que ens ofereix el disc. El recull inclou 19 cançons versionades en català adaptades a la temàtica per artistes tant emergents com consolidats en el món de la música espanyola i de Catalunya. La pàgina de la Marató ofereix el tastet previ amb els videoclips de les cançons.

Encapçala el disc Belen Aguilera, amb el primer tema de Som Persones de The Killers, que ens deixa embadalits amb la seva dolça i potent veu. El segon tema el lidera Chanel Terrero, que després de l’èxit de SloMo a Eurovisió, ens la trobem versionant Aigua de Jarabe de Palo en un registre molt tranquil i calmat, radicalment diferent del que ens té acostumats.

Així mateix, també s’hi incorpora Dani Fernández. El cantant de Ciudad Real emociona amb la seva veu entretallada i en la seva interpretació de Si em deixes tu de Lewis Capaldi. I per descomptat, aquest 2023 no podien faltar els The Tyets, que no paren d’arrasar últimament, i demostren el seu talent per altra vegada versionant Summercat de Billie the Vision and the Dancers desbloquejant records de l’estiu del 2009.

Col·laboracions imprevisibles 

Al disc també s’hi troben col·laboracions inesperades, però que llueixen talent com la de Figa Flawas i Ven’nus : Per què he plorat?.Amb un so urbà i encomanadís i un videoclip fet per l’ocasió no falta el famós filtre d’ull de peix mític de la banda.

Nit Vuitantera és el tema de l’àlbum, versionada en català per la seva mateixa autora Vicco  juntament amb Siderlant, i amb la lletra adaptada per fomentar relacions sexuals segures, així com l’ús de preservatius en el vers de: “I m’agafo un condó, fiu fiu, per si aquesta nit passa algo entre tu i jo”. 

Destaquen també les col·laboracions de Paula Koops i Marmi amb Va com va i Cor Fort de Les que Faltaband i Lorena. Els Stay Homas, que donen el toc final al disc amb una cançó tendra versionant Isn’t she lovely on no deixen de banda el seu posat en el videoclip tan proper i “de casa” com sempre on no falta el cub amb què toquen i les baquetes de bateria.

Viu la Marató en directe!

La principal novetat d’aquest any serà el recull de concerts al Fòrum de Barcelona aquest 17 de desembre amb assistència completament gratuïta. La Marató complementarà el seu disc amb actuacions d’artistes catalans en directe. La cartellera que ens ofereix trobem the Tyets i Figa Flawas, que no s’han limitat només a participar en el disc sinó que participaran també en el show en directe.

També hi col·laborarà l’aclamada artista de Vilassar de Mar, la Mushkaa i veus joves de la música urbana en català com la dolça Julieta , el carismàtic Mama DOusha i no podia faltar Lal’ba. Per animar i tancar la festa, la darrera en actuar serà la Dj Trapella.