Imatge de @mtfjulss extreta d'Instagram

Juls és el nom artístic en què s’amaga la Júlia Casadevall, una gironina que aquest divendres 27 d’octubre, i amb tan sols 17 anys, ha tret la seva primera peça musical, anomenada Tant de bo No T’hagués conegut. La cançó, que explica el procés de canvi de sensacions i sentiments després d’haver-se enamorat, l’ha produïda Marc Gelabert (@gelamarc) i, entre els dos, han fet vibrar els seus seguidors a TikTok.

I és que el perfil de la Juls va guanyar certa popularitat amb la publicació d’un petit fragment de 15 segons de la seva cançó ara fa dues setmanes. El primer vídeo que va publicar amb aquest so anunciava que “aviat” la trauria a la llum, i va tenir una aclamant resposta per part de l’audiència, amb comentaris com: “Quin temacle!”, “Això triomfa tant sí com no, “Arribaràs lluny!” o “Publica-la a Spotify ja!”, entre quasi 400 comentaris més.

♬ TANT DE BO NO T HAGUÉS CONEGUT – Juls
Una presentació triomfal

Tant de bo No T’hagués conegut és una cançó que mescla l’estil indie-pop i urbà, sumant-se a la proposta innovadora en ritmes i estils al panorama musical de Catalunya. Amb aquesta melodia, que té força ganxo, la gironina ha aconseguit que el tema es viralitzés ràpidament, fent que influencers catalans com la Juliana Canet, l’Alexia Pascual o l’Aberto Gadel, entre d’altres, publiquessin vídeos cantant-la i ballant-la.

La popularització de la cançó va arribar fins tal punt que es va crear tot un trend de Tik Tok, consistent a escriure la lletra de la cançó a un vídeo mentre la veu de la Juls sonava de fons. Això va fer que la tornada (que era l’únic que havia fet públic fins aleshores) se’ls enganxés a molts usuaris.

@farnerrs ig: farnerrs 🦋 #fypシ #catala #catalan ♬ TANT DE BO NO T HAGUÉS CONEGUT – Juls
@_feksan_ @julss vaya temzo #greenscreen #estiktokcat #parati #pertu #estiktokat #catala #greenscreenvideo ♬ TANT DE BO NO T HAGUÉS CONEGUT – Juls
Inspiracions nostrades

És sabut que aquest tipus de música pionera està a l’alça. La própia Júlia ens explica que referents com la Julieta, la Mushka i Figa Flawas l’han inspirat per compondre amb més facilitat. Tanmateix, la cantant destaca que la seva referent principal és la Suu des que la va conèixer a una xerrada de l’institut. “Quan vaig escoltar la seva experiència, vaig tenir-ho clar!” explica la cantant. “Se’m va encendre una bombeta”, continua; “em va fer pensar; si ella ho ha pogut fer, per què jo no ho puc fer?”.

D’escriure a compondre

L’explosió d’estímuls que li va provocar la Suu va fer que a la següent hora, entre classe i classe, s’inspirés i escrivís la cançó de Tant de bo No T’hagués conegut, junt amb cinc cançons més; una pràctica que es tornaria habitual durant tot el seu Batxillerat. Un cop va tenir la lletra del que seria el seu primer single, va anar ràpidament a posar-li melodia amb la seva guitarra (que havia après a tocar de manera autodidàctica), i així va aconseguir tenir la primera idea.

El canvi de paradigma, però, va arribar en contactar amb el seu productor. Van començar a posar-hi sons de piano, sintetitzadors i segones veus, emocionant i motivant l’artista més que mai, que fins aleshores no havia fet res semblant.

La Suu al Concert de la Mercè de Barcelona
La Suu al Concert de la Mercè de Barcelona
El tret de sortida

Amunt i avall, puja-baixa papallones; la frase recurrent que es repeteix en tota la cançó, ens obre pas al seu propi significat. No obstant això, Juls ens explica que vol il·lustrar “una mescla de sentiments agredolços“; un sentiment contradictori. D’una banda, la part amarga es posa en relleu quan es veu el sentiment de descontrol fruit de l’enamorament. D’altra banda, la part que evoca a la dolçor és la que podem veure quan parla de la tendresa i l’afecte cap a una persona que es té ganes de conèixer, tot i saber que ens farà mal.

La cançó és, en les seves paraules, “un viatge amb una lletra no personal” i, si tot va bé, aquesta és la primera de moltes altres que té pensades publicar. “Amb el productor estem fent mans i mànigues per fer-ne de noves; estem pensant treure un àlbum!”, avança.