El raper mallorquí Josep Miquel Arenas Beltran, conegut artísticament com a Valtònyc, ha tornat de l’exili. L’artista va fugir, ara fa cinc anys, amb l’objectiu d’escapolir-se de la condemna de tres anys i mig de presó a què s’enfrontava per suposat enaltiment del terrorisme i injúries greus a la corona. Aquest delicte, però, ara ha prescrit.

La primera cançó que li va portar problemes amb la justícia, “Circo Balear” ja la va fer quan només tenia divuit anys, i anava dedicada a la Fundación Círculo Balear, una iniciativa actualment inclosa dins de la candidatura de Vox a les Balears. El mateix president de l’organització d’ultra-dreta, Jorge Campos, va ser qui el va demandar aleshores, atès que el jove raper l’amenaçava de mort.

L’afer torna sol

La cançó amb més ressò del seu repertori, però, ha estat el denominat TuerKa Rap, originalment publicat el 2012 com encàrrec per La Tuerka, programa dirigit per un Pablo Iglesias anterior a la formació de Podem. Al tema criticava la Casa Reial i a la majoria dels seus membres, fent especial èmfasi en els episodis més impopulars de Joan Carles I. Alhora, Valtònyc reobria qüestions com l’11M o els GAL mentre feia ús de simbologia obertament republicana, comunista i antimonàrquica al seu videoclip.

Aquest rap àcid, obertament reivindicatiu i molt crític contenia versos com “però un dia ocuparem Marivent amb un kalaxnikov”, en referència a un hipotètic assaltat a la residència d’estiueig dels reis a les Illes Balears amb una arma soviètica. Aquesta, a més a més, es tracta de tota una icona entre els comunistes al món sencer per l’ús que s’en va fer a la lluita contra el feixisme i el capitalisme global durant el segle XX.

L’altra cara de la moneda

Malgrat l’acusació d’enaltiment del terrorisme, i tot i les desqualificacions recurrents, no hi ha un sol vers en què es lloen les actuacions d’un grup d’aquestes característiques. Pel que fa a les amenaces, aquestes són crides a l’igualtat forçosa, com “fer que l’Urdangarin treballi a un Burger King” o fer “que [els més privilegiats] beguin lambrusco en comptes de Don Perignon“.

Valtonyc a 'Dema pots ser tu'
Valtònyc i Pablo Hásel a una campanya d’Òmnium per la lliure expressió (2018)

En qualsevol cas, i com ja es va fer amb el sorgiment de la notícia original, cal remarcar que Valtònyc no va ésser condemnat fins el 2017, 5 anys després de la publicació del rap. L’any és dels més crítics per l’independentisme català, atès que acabaria celebrant-se el referèndum d’independència de Catalunya a un ambient de creixent crispació política.

Valtònyc acabaria fugint al 2018, un dia abans del seu ingrés a presó. La justícia belga denegaria l’ordre d’extradició que la justícia espanyola havia emès aleshores, i no ha sigut fins que aquests càrrecs han prescrit que el jove raper ha pogut retornar a la seva Mallorca natal.