Després de 26 anys, els Premis Enderrock continuen sent dels moments més esperats de l’any: una gala amb gran expectativa que ens emociona a principis de març. En un inici, com bé diu el nom dels guardons, fent un joc de paraules entre els mots enderroc i rock, la música rock era la protagonista i la més premiada. Ara l’escenari és diferent, el panorama urbà ha agafat volada i ha entrat en joc la banda del pati, la nova fornada de músics en català.

El vespre començava amb una catifa vermella a vessar d’artistes i representants de la cultura a l’Auditori de Girona. Tot seguit va tenir lloc la gala, presentada per Alba Riera i Andreu Juanola per segon any consecutiu amb harmonia i tocs d’humor. Tot pregat, combinat amb la revelació dels guanyadors, havent-hi diferents nominats per les diverses categories.

L’alegria va caracteritzar les actuacions musicals, des de Figa Flawas fins a Sexenni. Un dels moments més icònics de la nit va ser quan Mama Dousha va fer aixecar tot el públic ensenyant el significat de Rikiti que seria una metàfora de deixar-se anar amb els moviments de ball, fins a arribar a saltar.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida de El Panorama (@elpanoramacat)


La gran nit de The Tyets 

El duo format per Oriol de Ramón i Xavier Coca va fer-se un fart de pujar a l’escenari. Durant tota la celebració, els mataronins van dirigir-se al públic de l’Auditori per a recollir fins a quatre premis de categories diferents: millor artista, millor disc de música urbana (Èpic Solete), millor cançó (Coti x Coti) i millor videoclip (La Platja, amb els Stay Homas). Després d’un 2023 que ha estat “el seu any”, segons reconeixien, el grup del Maresme va apel·lar a la unió: “deixem-nos de tirar pedres sobre la teulada i remem tots cap al mateix sentit, ja que junts ens en podem anar a la lluna”.

The Tyets, guanyadors de quatre premis

Uns es consoliden i altres debuten

La Mushkaa, Irma Farelo, ha estat premiada com a millor artista revelació després d’un any on ha crescut enormement com a artista i s’ha convertit en una de les grans veus del panorama urbà català. La vilassarenca va endur-se el premi de la crítica a millor disc de música urbana amb Tas Loko Mixtape, el seu primer EP. Pep Saula, integrant del grup lleidatà Sexenni, va guanyar el premi com a millor productor, i en el seu discurs va reivindicar la presència de Lleida en la música catalana. Triquell, per la seva banda, va guanyar el premi a millor disc revelació amb el seu àlbum Entre Fluids.

Mushkaa, millor artista revelació

Clarament, la música catalana viu un moment d’esplendor i de canvi, amb noves veus i nous estils que s’incorporen a la indústria.