Portada 'Tot està per fer' - La Fúmiga

El grup valencià La Fúmiga torna després de tres anys amb un disc alegre, conservant el seu to que els fa autèntics, i afegint un to urbà amb els Figa Flawas i The Tyets. La nova era de la música catalana estableix enllaços entre tota la comunitat i ens regalen temacles plens de significat. Així és com aconsegueixen fer una oda a l’evolució constant; a la importància de gaudir i aprendre amb cada moment. A més, compten amb lletres alegres, motivadores i referències musicals, com Gabriel García Márquez i Ovidi Montllor.

Portada ‘Tot està per fer’ – La Fúmiga

Optimisme i ganes de viure

Tot està per fer és el títol del disc que resumeix el missatge que llancen en tot el projecte: l’optimisme i les ganes de viure, amb què també reivindiquen l’amor i l’amistat, posant el focus en l’inici d’ambdues. Per simbolitzar la construcció de les relacions, a la portada de l’àlbum apareix una casa en plena construcció, que convida a totes les persones que ho vulguin, a formar part de la llar i totes les seves aventures.

La discografia comença amb Principis, que encisa a la festivitat a través del pop carregat d’electrònica. La cançó deixa enrere les pors, i proposa deixar-se anar per viure amb intensitat cada moment.

El grup aporta el llenguatge modern amb FOMO, una expressió molt estesa per les noves generacions i que tots hem patit una vegada o altra: aquest Fear Of Missing Out o, literlament, la por de perdre’s alguna trobada o esdeveniment. Per abraçar-nos ben fort ens han donat Koales que, amb indie-pop, ens ofereix l’amor en majúscules tot fent-nos ballar.

El panorama urbà canta amb La Fúmiga 

L’àlbum està format per 11 cançons produïdes per Mark Dasousa, un nom reconegut arran del duet de Nebulossa, les lletres i melodies amb un ritme característic del grup. Fa setmanes ja vam poder sentir Covards, la col·laboració amb el grup maresmenc The Tyets, que parla de les abraçades finals en els comiats i les relacions a distància. Descriu la frase “trobar a faltar”.

Una de les col·laboracions destacades també ha estat amb els Figa Flawas, amb el títol de Ja dormiré. Una cançó que ens recomana viure l’estiu com si fos l’últim després d’haver viscut una etapa complicada, on tot ha estat difícil.

Ginestà, els germans Serrasolses, que són la pura definició d’amor, també han col·laborat a la cançó amb el mateix nom del disc: Tot està per fer. Parlen de tot el que podem arribar a fer per estima,  som capaços de canviar els esquemes mentals.

L’amor i l’esperança

L’amistat es reflecteix a La casa plena, un tema que ens transporta al ritme dels vuitanta i engloba el concepte central del disc, que és envoltar-se de persones bones i allunyar-se de la gent tòxica que no ens fa bé.

Portada 'Tot està per fer' - La Fúmiga
La Fúmiga al damunt de la casa en construcció

Que tia! la canten juntament amb l’Algemesí Naina, una jove artista que ha debutat amb el grup valencià. Parla de les amistats que sempre hi són i diuen la veritat. El tema ens sorprèn amb el rap final de la Naina, que a la festa de preescolta van explicar que aquestes barres les va gravar a la primera presa sense haver de modificar res, fet que ja ens promet que serà un gran talent.

Les dues balades del disc

De segur que els seguidors de La Fúmiga s’han entendrit amb Rècord Mundial, una balada que explica una història de superació personal de l’auxiliar de vol Vesna Vulovic, des de la República Txeca en direcció a Zagreb, l’única supervivent d’aquell accident aeri i la va transformar en una gran activista per la pau. Ens anima a intentar treure la part positiva, fins i tot, quan es tracta d’un fet tan fosc i dur.

Els valencians ens han fet emocionar amb la balada Tornar, homenatjant a The Beatles. Com moltes vegades s’ha comentat, tornar és la millor part de l’aventura, com tornar a casa, tornar a fer concerts i tornar en general, perquè no ens hem de quedar només amb la nostàlgia i tot està per fer.

Per acabar, tanquen el disc amb Finals on valoren tots els instants viscuts mirant amb alegria el passat i observant el futur amb ganes de superar-se.

Els pròxims concerts, a la seva pàgina web.