Joan Fité i Tomàs Sánchez, col·laborant amb l’Oriol Pujades (Cookah P), formen el grup Boom Boom Fighters, un projecte que neix l’any 2021 entre Girona i Mataró. Aquest divendres, després d’algun avançament a xarxes socials, han publicat un nou EP titulat Hereus del Dancehall, format per cinc cançons molt del seu estil.
Cal recordar la seva primera incursió discogràfica, titulada Confit, en què es van llençar i posicionar al món musical amb un homenatge als sons del dancehall jamaicà dels anys 90, tot aportant una visió fresca i contemporània des de terres catalanes. En aquesta obra inaugural, mostren un domini complet de les lliçons apreses d’aquests gèneres tan transformadors i que tant els han marcat.
Un monogràfic rítmic
La cançó amb què s’obre el nou EP és K.O., un tema que tracta sobre enderrocar tres injustícies: la primera, acabar amb els “SoundBwoys”, els DJ que van al soundsystem i que no respecten la seva base comunitària del dancehall; la segona injustícia a enderrocar és mirar d’ajustar comptes amb hisenda pels problemes dels autònoms i, finalment, el darrer assalt (i el més explícit), és un K.O. contra tots els violadors i racistes.
L’àlbum segueix amb Ice de la Terra, una cançó amb ganxo en què es fa una mena d’oda als vapers, els populars aparells per fumar en diferents gustos, llums i colors. A G Spot, curiosament és una referència eròtica, mitjançant una rentadora: “rentadora, fem la rentadora, plena de detergent i llesta en mitja hora, era a dins ara és a fora“. En quarta posició, i molt més crítica, hi trobem Misick, una cançó marcada per un paral·lelisme entre Maria Isern Torres, la policia infiltrada de Girona i descoberta per la Directa, i els “senyors Meeseeks”; uns ninots blavosos de la sèrie animada Rick & Morty. Aquests curiosos personatges basen la seva existència a fer el que el seu amo els hi ordena, sense gaire marge per pensar per ells mateixos. Un cop feta la feina, desapareixen.
D’animada resolució
La cançó amb què es tanca l’EP és “Party Tonight” la més marxosa, en la qual alava les festes autogestionades i es parla de PDs del panorama.
@boomboomfighters
El grup ha aconseguit posicionar-se en el top del seu gènere en català, ja que han presentat una proposta capdavantera que combina el Roots reggae dels anys vuitanta amb el dancehall dels noranta, però conservant sempre una essència única i despreocupada.