El cantant de Mataró Martigo presentava aquest dijous el seu segon treball discogràfic anomenat Xarnego. Un mixtape de 8 cançons en català combinades amb anglicismes que denoten un talent innat de l’artista per a fer melodies enganxoses. Cançons com “OMG!”, “Turreig” o “Sakura” són el preludi d’un disc on trobem temes que s’apropen més al pop, com “Surt el Sol” o “Barceloneta”, i d’altres que són directament reggaeton, com “La gometa”.

L’àlbum s’obre amb Surt el Sol, un tema comercial en què el cantant demana a la seva estimada que es quedi amb ell al despertar-se “cada cop que tu em fas un petó al meu llit t’he guardat un racó pots venir sense reserva”. A Turreig trobem al Martigo en un registre que s’apropa molt al trap, un tema ideal per ballar amb una barra final que recorda al trap llatí del Bad Bunny que diu “Una 420 kesel que, que, que Jo li foto a tot, Yo le meto a to, Català, castellà, al Martí li es igual”. L’àlbum continua aleshores amb Partysexual i amb OMG!, dos cançons amb una gran presència del castellà i tocs d’ironia com “És atea però cridava OMG!”, ideals per perrejar, però que s’acaben fent massa repetitives.

L’encert més gran del disc és el darrer single que va sortir a la llum fa 7 dies : Sakura. La cançó en prinicpi s’anava a titular El moment però el cantant es va acabar decantant pel terme japònes Sakura. Un tema que té tots els elements per tenir èxit; una bona intro que inicta a escoltar el tema, una tornada amb lletres catchy, però no repetitives com “l’espera despespera, tu i jo tenim algo pendent i ara es el moment, una bandolera” i refèrencies a artistes que tothom coneix, com ara “No tothom sap apreciarla com un obra de Dalí, no li posis a Maluma que la nena es Real G” i “La nena vol aventura, ja va acabar la carrera, com la ‘Shaki’ ara factura”.

Barceloneta tanca el disc amb lletres que alaben els signes d’identitat i la geografia catalana: “Barceloneta amb tu qui necessita Punta Cana, res serà com el primer petó a Barcelona”.

Ell mateix deia a Luup Records el dia del llançament de XARNEGO: “Hi ha molts artistes que fan música en català, cada cop més, però és ben difícil trobar-ne un de família d’immigrants, de xarnegos. Aquest àlbum simbolitza l’abraçada a Catalunya d’una persona que ha nascut aquí, però que a casa ha parlat castellà des que va néixer. La meva intenció amb aquest disc és atraure a més xarnegos, als quals sempre els hi ha costat consumir música en català. Aquest àlbum vol ajudar a fer aquesta transició que jo mateix he fet, la de gaudir de la música en català tant com ho faria en castellà, o en qualsevol altre idioma.”