Els mataronins van posar fi a la seva pausa hivernal ahir, dissabte 20 d’abril, amb un concert a l’espai Can Guitet de Montmeló. Però aquest no va ser un espectacle qualsevol, sinó que a banda d’estrenar la seva gira d’enguany, també van sorprendre de maneres molt diverses al públic assistent.

De sol a sol

El concert va començar a les vuit, quan els últims rajos de sol encara tocaven les parts més altes de l’escenari. Aplaudiments i expectació del gran nombre d’assistents, que esperava el retorn del grup maresmenc. Un ambient apassionat, però familiar; perquè entre el públic hi havia gent de totes les edats. Martigo, teloner habitual de The Tyets, va escalfar motors fent ballar el públic amb temes com Sakura o Barceloneta.

Després que Martigo abandonés l’escenari, una lleu sintonia va inundar l’ambient. L’escenari era buit, però tothom sabia que el retorn era imminent. Seguit d’uns segons eterns, el duo protagonista va aparèixer acompanyat d’una guitarra, d’una bateria i d’un teclat. Va desfermar-se la bogeria. A partir d’aquell moment, la música dels Tyets va acompanyar la caiguda del sol i va veure sortir la lluna. Van obrir el vespre amb cançons com La Platja i Menorca, que recordaven que l’estiu ja és a tocar.

Cúmul de sorpreses

A continuació, primera sorpresa. Interpreten en exclusiva el nou tema Que vinguis, un reggaeton pausat amb una tornada capaç de fer saltar milers de persones. A més, tot apunta a què aquest tema formarà part d’un nou àlbum, la publicació del qual van prometre de cara al 2025.

Per digerir totes aquestes novetats, segona sorpresa. De Ramón i Coca van portar múltiples convidats a l’escenari, que van interpretar diverses col·laboracions: algunes gravades, d’altres arranjades; però cal destacar-hi la presència d’alguns membres de Sexenni, que els van ajudar amb Grup de Pop, i de la Mushkaa, amb qui van cantar El tonteo. El concert va continuar aleshores amb altres temes, i d’un plegat es va produir la tercera i darrera sorpresa. Els del Maresme van fer caure llagrimetes interpretant la balada Desembre. Va saber-se combinar la sonoritat amb llums LED i un fum que crearen una sinèrgia mística i íntimista amb la foscor de l’ambient. Finalment, van concloure amb les incondicionals Olivia i Coty x Coty, moment en què el públic va tornar a ballar sardanes.

En resum, els Tyets han tornat al panorama músical de la temporada amb temes potents, una espectacular posada en escena amb efectes especials molt ben triats i, sobretot, un públic entregat. Amb tot, el dúo mataroní ja ha començat la nova gira. Propera parada, el Festivall de Camprodon, al Ripollès, el proper divendres 26.