El Nadal Mix 2023 ja és una realitat. Des d’aquesta matinada, el recull nadalenc ja està disponible a totes les plataformes el nou disc de nadales produït per Roots, qui ho va anunciar el passat 6 de desembre. Amb 17 temes inèdits, les veus més representatives de l’escena urbana en català han fet realitat el desig de tots els seus seguidors.

Un somni fet àlbum

La idea d’aquesta producció sorgeix amb una conversa de fa un temps entre The Tyets, un dels grans noms del panorama, i el productor Roots, que aquest any ha guanyat molt de protagonisme treballant de la mà de la Mushkaa. De fet, recentment han publicat junts el seu darrer senzill; Habibi. Des que la idea es gestà ara fa uns mesos, la producció ha anat creixent fins comptar amb 31 artistes diferents, trasnformant la proposta nadalenca en un aparador innovador d’enormes proporcions.

Un Nadal a tot ritme

Com bé es preveia, l’àlbum barreja la tradició nadalenca amb els ritmes urbans, deixant enrere la nadala tradicional i donant pas a un nou estil molt més actualitzat. El disc comença amb Merry Xmas, de l’artista Xicu, qui ofereix un ritme més pausat i sons ben reconeixibles de l’època festiva. Acte seguit, IZZKID i dani6ix s’encarreguen de portar el Nadal amb un sac ple de petits regals, amb referències constants i ben trobades. Els maresmencs han sabut adaptar així el seu estil als tons de tot l’àlbum, a cavall entre el reggaeton i l’urban; combinant vell i nou.

D’aquesta manera, la renovació d’un gènere tan tradicional com les nadales ha sabut transmetre’s tot i la gran varietat de veus implicades. Així, s’han complementat a la perfecció artistes com Sexenni, Massa Viu o Socunbohemio, creant un conjunt interessant i atractiu per tots els oients. D’altres, com la Maria Hein amb Peus Gelats, han aconseguit mantenir la seva essència; amb la seva veu i accent tan característics. En general, pot afirmar-se que el que podria haver estat un experiment difícil de pair ha resultat un gran encert festiu.

De nom en renom

La Mushkaa, la Greta, 31 Fam i Flashy Ice Cream han confeccionat el regal més desitjat d’aquest any: una nadala conjunta sota el nom de Rafa Nadal. Amb un motiu d’inspiracions clares, el tema parla dels nens que “no esperen els reis, sinó els camells”, alhora que es va desenvolupant una cançó d’amor amb sons dels vuitanta. A més a més, s’ha comptat amb els temes dels Figa Flawas i elsBoom Boom Fighters, que amb Jaleo NadalencEl tió no vol cagar, respectivament, han acabat de posar el vesc sobre la gran reunió de Nadal.

El tema més destacat, però, ha estat el dels cocreadors del projecte, The Tyetsamb una nadala que tanca el conjunt tot i els ritmes més convencionals de La millor època de l’any. Emperò, no han deixat enrere els ritmes urbans que s’utilitzen al llarg de tot el disc. Després d’un any de molts èxits i després d’una curta, però alhora intensa gira per Europa, The Tyets tanquen un any de bòlit, amb el llançament d’aquest nou disc de nadales juntament amb el productor Roots, i consolidant el seu èxit com a grup després del llançament, al març, del seu exitós Èpic Solete.

Trobem a faltar la Julieta, qui en Roots ja ha confirmat a través d’un directe d’Instagram que no ha pogut ser-hi per “problemes de timing“. En qualsevol cas, i tot i la poca representació femenina d’artistes emergents, val a dir que el resultat és un de molt disfrutable i que els mereix l’enhorabona.