Alex Agudo és una d’aquelles veus que promet en el nou panorama urbà en català. El cantant de trap del Baix Llobregat va donar-se a conèixer el 2018 amb el llançament del senzill íntegrament en català ’10 minuts’.
A aquest tema el van seguir Sayonara, Obsesionado, Free, Scars i Merda Bona però no va ser fins el 2021 que Agudinine va començar a col·laborar amb l’AK Pazzo. Aquest duet emergent ja s’ha posicionat dins l’escena urbana i cada cop va guanyant més seguidors, cantant tant en català com en castellà i en anglès.
El seu primer disc, Postguerra, va fer-se públic el 19 de novembre, en tota una declaració d’intencions de l’estil que vol perseguir l’intèrpret. L’àlbum, un recull de 7 cançons que parlen de tot el que arriba amb una ruptura amorosa, va produïr-se amb el mateix AK Pazzo, i va comptar amb la participació del Koalekay, de 31 FAM i de Sian Salem. Agudinine el defineix com “un recull de temes de trap antic”, una etiqueta amb la que sembla sentir-se prou identificat.
Els seus singles
El seu tema més escoltat, Check, parla de l’entrada en un nou estil de vida amb en el Yung Mare, coautor de l’èxit Trapkimazin. Amb retocs d’un trap a l’americana i diverses veus, els artistes es fan propis tres minuts “amb més barres que la senyera i més pals que a un camp de golf”, endinsant-se de ple en la urbana en català.
El segon tema amb més repercussió de l’àlbum, Quan coneguis el dolor, mostra la faceta més personal i sentimental de l’artista: un amor que ha tingut per desenllaç un dur comiat. El mal que el cantant ha patit es contraposa al creixement que diu haver experimentat al seu costat, i amb petites referències i velles anècdotes, Agudinine fa un lloc al seu cor per a què el públic pugui joiar-s’hi.
La seva visió del panorama
En una entrevista a Dod Magazine el 25 de gener de l’any passat, Agudinine afirmava que “l’escena musical barcelonina és una passada”, i que “ho està petant molt fort, fins al nivell d’haver-hi festivals només dels artistes de la zona”. També va destacar el fet que “estan sortint moltíssims artistes, cada cop més ben produïts i barrejats; i no només a Barcelona, sinó a Catalunya en general”.
La seva aportació musical suposa un granet de sorra més a aquest gran desert en què els grups urbans floreixen, i que redefineixen el panorama català com un d’actual i amb futur.