Amb una experiència musical gairebé nul·la, SDP509 ha penetrat al món musical català, i sembla que ho ha fet amb força per quedar-s’hi. De fet, mentre el passat 22 de juny Bruce Springsteen encenia l’estadi Olímpic i a les Borges Blanques es retrobaven els del Dusminguet, SDP509 celebrava a Prats del Lluçanès l’èxit del seu tercer concert davant d’un públic molt jove.

Nascut a Artés (Bages), el grup és una força emergent encara plena d’incògnites, i a les quals han tractat de donar resposta amb una entrevista en exclusiva per El Panorama.

SDP509, què vol dir el vostre nom?
SDP són les sigles de Suc De Pinya, el nom del nostre grup d’amics. 509 és una xifra que vam trobar adequada, perquè cada número s’assembla a les lletres del nostre acrònim.

Qui sou?
Som set integrants: en Furki (Josep Forcada), en Polxics (Pol Jorba), en Lluisno (Lluís Nocete), n’Alti (Joan Altimira), en Gamba (Joan Bañeza), en Didi (Dídac Sánchez) i en Paucru (Pau Crusellas).

Per què vau crear el grup?
Es pot dir que l’existència de SDP509 és fruit de l’atzar. Tot va començar amb una disputa amistosa; un xoc entre amics. Uns coneguts ens van dedicar un rap per fer-nos enfadar i ho van aconseguir (riuen). No en teníem ni idea, però els vam respondre amb una cançó de cinc minuts, 509, que va ser tot un èxit al nostre poble. A partir d’aquell moment ens vam animar i vam arrencar.

Com ha estat aquest primer tram de conducció?
Ens hi hem adaptat i organitzat. Ha estat complicat perquè, a banda de compondre i interpretar les peces, també hem hagut de coordinar mil temes més, com per exemple la nostra presència a les xarxes. Aquest descontrol, però, ja és història. Ara cada membre té una tasca clara i definida. A més, formem part de la discogràfica U98, de manera que som més eficients.

Set integrants. Com us ho feu per a compondre els temes?
Primer de tot, en Josep sempre fa la base. I pel que fa a la lletra, aquí sí que hi intervenim tots, encara que escriure-la entre tots set és impossible. Per això ens dividim en grups de tres o quatre que es concentren en una sola peça. D’aquesta manera podem produir més i tocar estils diferents.

Et prenc el relleu amb l’estil; com ha evolucionat?
Al principi només volíem fer una cosa estrictament urbana, perquè era la música que escoltàvem. Era l’època de màxima influència del trap argentí. Tot i això, res dura per sempre, i l’estil va acabar evolucionant. La segona cançó va ser un reggaeton amb punts de trap… Ara toquem molts gèneres, sempre anem barrejant. De les tres últimes cançons que hem tret, totes són d’un gènere diferent: rock, pop i un reggaeton estiuenc.

Com va la vostra presència a les xarxes, han quallat les vostres publicacions?
Al principi va costar. Així i tot vam intentar ser molt regulars i penjar dos vídeos cada setmana. Ara mateix tenim uns onze mil seguidors.

I pel que fa al públic, com ha rebut la vostra música?
Doncs, per la nostra sorpresa, ha estat molt ben rebuda. Vam fer un concert l’octubre del 2022 a la sala Stroica, i un altre a la Festa Major d’Artés l’any 2023. En ambdós els assistents eren molt receptius, i en el cas del d’Artés el pavelló era ple de gom a gom, amb públic que cantava a ple pulmó les nostres lletres.

I ara, què ve per a SDP509?
No tenim cap objectiu fixe. Seguir gaudint i treure el màxim de cançons possible. També aprofitarem per millorar la nostra posada en escena introduint instruments com la guitarra o la trompeta.


SDP509 és aquí i no marxarà

Aquest estiu els bagencs ja ens han regalat múltiples singles i videoclips muntats per Toni Camacho i Bernat del Rio. En són exemples Com una peli, un tema de soft rock que explica els sentiments viscuts en una història d’amor, o Malifetes, un reggaeton amb tocs de trap que explica la història d’un amor impossible. La més recent, Sense Pressa, és un reggaeton estiuenc que funciona com a clam a la tranquil·litat de l’estiu. Tot i ser estils completament diferents, les cançons comparteixen l’alegria i el bon rotllo dels SDP, així com picades d’ullet a la cultura jove amb referències a Mario Kart o Bola de Drac.

Amb petites passes dins el panorama català, SDP 509 promet nous concerts, encara sense data.