No ha passat ni un mes des que va començar l’any, però ja era un dels discs més esperats del 2024. Sexe Sensible, la segona mixtape de la discografia de la Mushkaa, ha aterrat aquest dijous a les plataformes d’streaming amb una promesa claríssima: combinar lletres picants i un “reggaeton marranet”, tal com ella mateixa el defineix, amb emocions i sensibilitat a flor de pell. Urbà per donar-ho tot a la disco i, a la següent cançó, una balada per plorar.

Ja ho havíem experimentat a la primera mixtape, TAS LOKO, on cançons com Barras Warras o Sembla Mentida cohabitaven amb PQ ESTÁS TRISTE (LOS 15). S’ha de dir, però, que des de llavors la Mushkaa sexy sensible no ha fet més que créixer.

El nou disc, doncs, compleix amb el que la Mushkaa ens havia promès i ens regala reggaeton del bo, del que mai s’havia fet en català. A la intro, la cantant de Vilassar de Mar ens diu hola amb el so d’un cavalls que avancen la doble ànima que a partir d’ara regirà la seva música. A més a més, anuncia que el Sonic, personatge que fins ara l’identificava, dona el relleu al Shadow, el seu enemic i antítesi. “Fa temps que soc el Shadow, soc immadura, deixo el meu amor de lado“, hi diu.

Una de les grans cançons, de les més esperades, és la que ha fet amb la seva germana bessona Greta. Després que col·laborés a la nadala conjunta amb 31FAM i Flashy Ice Cream, la Greta signa juntament amb la seva germana una de les millors cançons del disc: Señal de Respeto.

Amb una tornada que recorda molt lleugerament a Sembla Mentida—es nota la mà del Roots, el productor de capçalera de l’artista—el duo debuta amb un reggaeton que treu a la llum la vessant impulsiva del Shadow descrit per la Mushkaa. A Imperio, l’artista fa un trap sensible en què li diu a alguna de les seves shoris (o shawties, com vulgueu dir-li) que “te compro un imperio si tu juegas en serio”

Mushkaa internacional

Aquesta mixtape no ha estat íntegrament produïda per Roots, el productor que “és soci del negoci” i que fins ara s’encarregava de la majoria de les cançons de la Mushkaa. La cantant ha comptat amb l’ajuda de Bexnil i també del productor argentí NEGRO DUB. Amb el productor d’artistes importants de l’escena urbana global com L-GANTE, la vilassarenca ha fet Turra MalvadaDes d’un estudi d’Argentina, i amb el featuring del cantant i amic Akilon 340, la Mushkaa fa que la seva vessant sexy travessi l’oceà atlàntic.

Sexy, sensible i polèmica

Després d’uns primers mesos de trajectòria plens de lloances, una de les millors cançons de la mixtape, Xarnega, ha provocat comentaris desagradables a les xarxes. “Com pot ser que una nena pija de Vilassar de família catalana es digui a sí mateixa Xarnega“, li han recriminat. No cal ser un mestre de la observació per entendre que, a la cançó. aquest qualificatiu no va dirigit a ella mateixa, sinó a la noia de qui està parlant. Sembla mentida, però a alguns els fa falta tornar a segon d’ESO. Al marge d’aquesta polèmica absurda, la cançó compta amb una de les tornades més enganxoses de la mixtape.

 

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida de MUSHKAYAYA (@mushkaaa___)

Molts singles i una incògnita

Tot i que el disc no ha sortit fins aquest dijous, ja havíem pogut escoltar tres de les nou cançons que el conformen: una sexy i picant, habibi, i dues de sensibles, El Disfraz i Entre el Fum. Serà la seva germana Bad Gyal qui l’acompanyi a Sexe Sexy, l’única cançó del disc que encara no es pot escoltar? Esperem no haver d’esperar massa per saber-ho.

A falta d’escoltar aquesta última cançó, Sexy Sensible és la confirmació que un reggaeton marrano en català és perfectament possible. Als fans de la Mushkaa els encantarà, i als que encara no ho són els sorprendrà positivament. I de cara al futur, qui guanyarà: la part més sexy o la part més sensible? Tant de bo que continuin compaginant-se i que aquesta complementació es tradueixi en encara més temacles.

 

Valoració:

★★★★  sobre  ★★★★★