El 2023 ha estat l’any de la música en català. Probablement vam dir el mateix del 2022, i, espero, direm el mateix del 2024. Però, lluny de ser un simple tòpic, aquest ha estat l’any del canvi d’era que venia intuint-se des de finals de l’any anterior. A hores d’ara, tots tenim interioritzat al nostre imaginari col·lectiu una música urbana en català que val la pena, amb els The Tyets al capdavant però amb molts altres noms omplint playlists i festivals.

The Tyets: la sardana del milió d’oients mensuals

Si ens traslladem al primer dia de l’any, aquest panorama que trobem ara tan familiar encara no s’havia acabat de crear. El dia 1 de gener del 2023, sense anar més lluny, Èpic Solete encara no existia. Encara que a dia d’avui costi d’entendre la música en català sense aquest disc dels The Tyets, no va ser fins el 3 de març que els mataronins van publicar el disc i van aconseguir un èxit sense precedents a l’urbà en català. Una mica abans, el 17 de febrer, el grup publicava l’avançament del disc que els catapultaria a l’èxit. Una sardana amb base de reggaeton i un títol que poc feia pensar que la Coral Sant Jordi era protagonista de la cançó: Coti x Coti.

The Tyets tornen a casa

L’experiment més sorprenent de l’any va acabar convertint-se en una bomba que va merèixer un disc de platí, un fenomen viral a TikTok – amb influencers d’abast mundial com Dulceida o Ibai cantant-la – i amb més de 19 milions de reproduccions a Spotify. Una sardana, en català, convertida en un èxit insospitat; per qui digui que cantant en català no s’arriba enlloc, i aquestes coses. Gràcies al Coti x Coti i a alguns dels èxits del disc, com Desembre, Olívia o El Tonteo, el grup del Maresme va passar dels 100.000 oients mensuals a Spotify (amb una bona trajectòria marcada per cançons com Hamacking o Menorca), a ser el primer grup en català en arribar-hi al milió d’oients mensuals. Aquestes grans fites els han portat a ser capçalera de cartells, plenar sales per tota Europa i tornar-se grans noms d’esdeveniments sencers.

RAC1 tanca l’any amb ‘És Nadal al món’

De ser l’Irma a actuar al Primavera Sound

L’1 de gener del 2023, la Mushkaa era només l’Irma Farelo. Amb quatre cançons a la seva discografia, aquell estiu ja s’havia donat a conèixer una mica col·laborant amb 31 FAM i Flashy Ice Cream a Bona Vida. Tot i això, les seves xifres eren encara modestes, les d’una promesa a punt d’explotar. “Mersi per la rebuda de la nova cançó”, publicava l’Irma al seu Instagram uns dies després de publicar PQ ESTÁS TRISTE (LOS 15), la seva vessant més melancòlica fins el moment. Les 3.000 reproduccions que tenia el videoclip en aquells moments no eren res en comparació al que estava a punt de passar.

Va ser publicar Sembla Mentida i la col·laboració amb els The Tyets, El Tonteo, i convertir-se en banda sonora de milers de TikToks i assolir xifres inimaginables només unes setmanes abans. La primavera va començar amb el seu primer EP, Tas Loko Mixtape, que ràpidament va acumular milions de reproduccions i que va precedir col·laboracions amb altres grans revelacions de l’any, com Julieta o Figa Flawas.

Dos dies després d’estrenar la col·laboració amb el duet de Valls, la Mushkaa compartia escenari amb ells al festival Strenes Urbana, la reunió feta festival de part de la nova escena urbana catalana. L’estiu va començar compartint cartell amb Quevedo, Dellafuente i Morad al Share Festival en el marc de la seva primera gira, Tas Loko Tour. Remarcable el dia en què la Mushkaa va decidir arribar al seu concert d’Ullastret en tractor. Aquella nit d’estiu, milers de persones l’estaven esperant en un poble que no arriba als tres-cents habitants. El 2023 ha vist també col·laboracions amb la Maria Hein, la Julieta, els Figa Flawas i altres exponents de la nova escena urbana. Més d’un artista deu envejar una sortida al món tan meteòrica.

Julieta i Figa Flawas, creixement i consolidació

L’1 de gener del 2023, els Figa Flawas celebraven el cap d’any ja amb un premi Sona9, de la revista Enderrock, que els acreditava com a millor grup català del 2022. La Julieta va dir hola al nou any amb dos discs publicats i havent cantat a l’Apolo i a Razzmatazz. Cap dels dos ha estat l’artista revelació de l’any. Seria injust per ells, tenint en compte que ja eren artistes d’èxit l’any anterior. L’estiu del 2022, tots dos van petar-ho amb els The Tyets al remix de Xuculatina.

Els Figa Flawas posant

Que no s’acabi, la cançó de l’estiu d’iCat que va el duet format per Pep Velasco i Xavier Cartanyà va fer aquell estiu, és ja un clàssic modern que sonarà tots els 1 de setembre a totes les platges de Catalunya. Tot i això, el 2023 ha estat l’any en què tant Figa Flawas com la Julieta s’han consolidat sense haver tocat encara sostre.

A la primavera, les flors dels Figa Flawas van florir en forma de Mussegu i de DIABLA, que ja acumulen milions de reproduccions a Spotify pocs mesos després del seu llançament. La maratoniana gira Qui és el Figa? Qui és el Flawa? Tour va portar-los a actuar a absolutament tots els municipis de Catalunya i el món. La llegenda diu que van actuar-hi vàries vegades i a dos llocs diferents a la vegada. Qui ho negui, que aporti proves. A més a més, van tenir temps per fer un EP, Aurora, i per aplanar el terreny pel seu segon àlbum, La Calçotada.

Els Figa Flawas posen data al seu segon àlbum

L’Alguna Nit Tour de la Julieta tampoc va quedar-se enrere. Abans de l’estiu, el Paral·lel 62 de Barcelona va omplir-se per la presentació de la seva nova gira. Aquella ocasió va servir també per presentar algunes de les cançons que formarien part del seu tercer àlbum, 5 AM, que va arribar als auriculars de la gent dividit en tres capítols. El tancament de gira, a la sala Apolo, va ser tota una nit de gala.

Un final d’any amb mil propostes i alguna revelació d’última hora

Els mesos d’hivern són, normalment, els més inactius a nivell musical. Tot i que és habitual que vagin sorgint noves cançons i algun disc, el panorama de concerts i festivals està gairebé desert a l’espera de la calor de l’estiu. Tot i això, les últimes setmanes del 2023 han donat molt de sí. Hem presenciat l’inici de la new era de la Mushkaa, que ha deixat enrere el Sonic per fer del seu màxim rival, el Shadow, la seva nova imatge. A falta de la nova mixtape, que sortirà aviat, la nova era s’està traduïnt en un meme en forma de cançó, Habibi, i en el ronroneig d’un cony, a la col·laboració amb Delgao PURR PURR PURR.

També hem menjat els galets i els canelons amb un disc de nadales reggaeton que ha ajuntat a tot el panorama, mainstream i emergent, per renovar el repertori de música nadalenca en català. Els noms més coneguts, i que hem repassat al llarg d’aquest recap, s’han ajuntat al de propostes emergents que probablement protagonitzin el recopilatori d’El Panorama del 2024. Xicu, Lluc, Kuu, Martigo, IZZKID i Dani6ix són alguns d’aquests noms. Aquests dos últims, de fet, estan cridats a ser la revelació del 2024. En una entrevista a El Panorama, el duet de Teià va explicar que la cançó que els va portar a fer-se virals a TikTok, Van Gogh, no anava a ser ni a l’àlbum.  Després d’anunciar que fitxaven per la discogràfica dels The Tyets, Luup Records, van presentar el seu projecte a l’Heliogàbal un dia abans de’acabar l’any.

Vaja, 2023, quina lokura d’any. Sembla mentida que 365 dies donin per tant. Si haguéssim fotografiat l’any fent servir una càmera analògica, podríem posar anys diferents al revers de cada foto i seria creïble, tenint en compte la ingent quantitat de successos que han anat passat musicalment parlant. A la música urbana en català, però, li falten tantes coses a dir… Esperem trobar-les entre el fum, ja sigui el de la Mushkaa o el de la Cloe. A per un 2024 de música, urbana i en català.

IZZKID i dani6ix amb una posta de sol